We kijken naar de wereld door onze eigen gekleurde bril. Hoe we naar het leven kijken en over de wereld oordelen hangt af van een groot aantal variabelen; unieke zaken als onze natuurlijke aanleg, onze ervaringen, de gevoelens die we ondergaan én de gedachten waarmee we alles interpreteren. Zo bestaan er grote verschillen tussen mensen. Niet zozeer zijn omstandigheden bepalend voor hoe we ons voelen, maar meer hoe we die omstandigheden verwerken en interpreteren. Hiermee bedoel ik niet dat een aardbeving of geweld niet erg zijn als je maar positief denkt. Wel dat ook in die gevallen er verschillende reacties en mogelijkheden zijn om naar de situatie te kijken en ermee om te gaan.

Een voorbeeld

Ik denk terug aan een situatie uit mijn eigen leven, een paar jaar geleden. De organisatie waar ik voor werkte voerde een reorganisatie door en mijn baan en die van vele anderen kwam te vervallen. Er waren mensen binnen het bedrijf die het echt heel erg vonden dat er een einde kwam aan een periode die ze veel liever heel veel langer hadden voortgezet. Zij waren aangedaan door de situatie. Er waren er ook die boos werden, zich gebruikt voelden omdat ze, toen ze nodig waren altijd klaargestaan hadden en nu ze niet meer nodig waren, ontslagen werden. Ze voelden zich aan de kant gezet.

Bij mijzelf veroorzaakte deze situatie vooral een nieuwsgierigheid over waartoe dit zou leiden. De omstandigheden in mijn leven zijn vaak aan veranderingen onderhevig geweest en daar zijn ook vaak onverwachte, goede dingen uit zijn voortgekomen. Ik vond het dus juist ook wel spannend in de zin van leuk. Tegelijkertijd ondervond ik financiële zekerheid uit mijn baan, hield ik van mijn werk, de organisatie en mijn collega’s en vond ik het jammer dat daaraan een einde kwam. Maar overall had ik vertrouwen in de toekomst. Ik bedacht ik dat ik wel weer leuke mensen zou ontmoeten, me weer met nieuwe boeiende dingen zou gaan bezig houden en dat ik mezelf ook financieel zou kunnen redden. Ik voelde het niet louter als verlies, maar ook als kans. Zo keek iedereen vanuit zijn eigen perspectief.

Vrijheid

Dat verschillende mensen verschillend reageren in allerlei situaties is logisch en onoverkomelijk. Toch kan je bril van de werkelijkheid je soms behoorlijk in de weg zitten. Dan helpt die je niet om te zien hoe je verder komt, maar beperkt je daar juist in. In zo’n geval is het goed om je te realiseren dat je door je gekleurde bril kijkt en dat je met je eigen bril kunt spelen. De werkelijkheid is namelijk veel breder dan wat elk van ons ziet en ervaart. Zet daarom af en toe eens een andere bril op, verander van perspectief en laat je eigen oordeel een beetje los. Stel je voor hoe een ander naar je situatie zou kijken en hoe die verder zou komen. Het leven bestaat uit een oneindige hoeveelheid keuzemogelijkheden! Je hebt de vrijheid om te zien wat je verder helpt. Gebruik die vrijheid!

 

De gekleurde bril
Getagd op:                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *